Terug naar hoofdmenu Raamposters en zo Terug naar de bovenkant van de pagina

Sinds de verkiezingen...

In oktober startte ook landelijk de discussie over deelgemeenten, met minister Remkes voorop. Op 2 november stond een stukje van mij hierover in NRC Handelsblad. Een langere versie is hier te lezen.

Wat is dit voor site?

De afgelopen periode is meer dan eens de vraag naar boven gekomen of Rotterdam nu door moet gaan met het systeem van deelgemeenten, of niet. Op Leefbaar Rotterdam en de SP na staan de neuzen van de partijen in de gemeenteraad dezelfde kant op: Rotterdam gaat door met de deelgemeenten. Deelraden zijn gewoon een goed systeem. Je moet het bestuur van een grote stad als Rotterdam, met zulke verscheiden wijken, niet overlaten aan één gemeenteraad met een heel groot ambtenarenapparaat dat al snel de wensen van de inwoners vermaalt in papier. Is het niet handig dat er lokaal bestuurders zijn die je gewoon bij de bakker en op de markt tegenkomt, en die ook nog eens worden gecontroleerd door een mini-gemeenteraad met onder anderen je buurman, en die aardige mevrouw van drie straten verderop?

Natuurlijk kan het altijd beter, en zeker de laatste jaren maken deelgemeenten een inhaalslag die ook bij gewone kleine gemeenten plaatsvindt. Meer prestatie, meer transparantie, meer gericht op de burger. Daar kan de gemeente Rotterdam een puntje aan zuigen.

Er is nog geen volledig beeld van wat de gemiddelde Rotterdammer denkt van het al dan niet voortbestaan van de deelgemeenten. Natuurlijk zijn er verkiezingen op 7 maart, waarbij zelfs partijen die tegen deelgemeenten zijn, zoals Leefbaar Rotterdam en de SP, vertegenwoordigingen laten kiezen in deelgemeenteraden. Voor veel politieke onderwerpen kun je niet anders dan op deze manier de burger invloed geven.

Maar, er is op 7 maart een unieke kans voor rechtstreekse keuze! Deze website bestaat uit twee delen: stemvoordedeelgemeente.nl en stemtegendedeelgemeente.nl en is bedoeld om die keuze toe te lichten. De bedoeling is dat beide websites in balans zijn.Hoezo 'stem vóór de deelgemeente?' Het is nadrukkelijk níet de bedoeling om campagne te voeren. Dat is ook moeilijk voor één persoon zonder budget, als het al de wens zou zijn.

Klik hier of op de knop "Hoezo" om meer te lezen over de keuze die de Rotterdamse kiezer kan maken.

Deze website bevat geen forum of manier voor mensen om berichten op de site achter te laten. U kunt contact opnemen via de pagina "Contact". Mocht er ergens op Internet een discussie over dit onderwerp plaatsvinden, laat het weten, dan doe ik graag mee.

StemVoorDeDeelgemeente.nl is een initiatief van Joost Smits, politiek actief in Rotterdam Hillegersberg-Schiebroek. Contact opnemen is gewenst, klik hier.

Bezoek ook eens de EerlijkWonen.nl - Uw moderne en betaalbare huurwoning voor 200 Euro website. Uw moderne en betaalbare huurwoning voor 200 Euro.