Terug naar hoofdmenu Raamposters en zo Terug naar de bovenkant van de pagina

Wie bedenkt zoiets?

De initiatiefnemer van de zuster-sites "StemVoorDeDeelgemeente.nl" en "StemTegenDeDeelgemeente.nl" is Joost Smits. Ik was al op lokaal niveau actief in mijn geboorteplaats in het begin van de jaren negentig, en daarna vanaf 1995 steeds meer in de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. In 1998 werd ik voor de VVD in de deelraad gekozen, en van 2000 tot 2002 was ik de portefeuillehouder Welzijn (zo heten wethouders in de Rotterdamse deelgemeenten) in mijn deelgemeente. Een overweldigende ervaring. Daarna was ik fractievoorzitter, tot ik eind september 2003 mijn zetel teruggaf aan de VVD.

Al in 2000 begon ik op een hoekje van mijn bedrijfswebsite een paar internet-pagina's over lokale politiek. Af en toe was dat niet te verenigen met mijn functies, dus dan lag het weer even stil. Sinds 2005 heb ik alles gestroomlijnd in het weblog PolitiekActief.Net. Ik pretendeer niet meer dan iedere andere ambtloze burger. De titel van mijn politiek testament was: "Meer zit er niet in". Ik heb geen ambities in mijn eigen partij, ik ambieer geen politieke functie, ik wil geen nieuwe partij oprichten. Ik wil gewoon af en toe een stukje schrijven. En met politiek en beleid bezig zijn. Om politiek actief te zijn hoef je toch niet op het pluche te zitten?

Er is geen forum. Dat komt omdat een forum al snel leidt tot veel meer dan ik in tijd kan leveren. Mocht u zelf publiceren op een forum, dan doe ik graag mee voor zover de tijd het toelaat. Ik hou wel van een beetje bakkeleien, en wil best mijn standpunten nader verduidelijken.

Ik ben een voorstander van deelgemeenten. Ook al maken ze er in de deelgemeenten, net als in veel gewone gemeenten, provincies en rijksorganisaties, regelmatig een potje van, ik kies 1.000 maal voor een deelgemeentelijk bestel waar je een flink deel van de burgers kunt kennen, waar je de situaties zelf kunt kennen, en van de dossiers ook de achtergronden kunt kennen. Het systeem is tamelijk transparant en open. Beter dan een enorm grote verambtelijkte gesloten organisatie waar ambtenaren noodgedwongen (een gemeenteraad van een grote stad kan maar zoveel doen) veel politieke keuzes moeten maken en waar theoretisch alles openbaar is, maar je door flink wat loketten moet om daadwerkelijk van de hoed en de rand te weten, laat staan dat je ook nog werkelijke invloed hebt op onderwerpen die voor jou en je omgeving erg belangrijk zijn, maar niet sexy genoeg voor werkelijke interesse van de volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad. Zie ook mijn artikel uit januari 2005. De kritiekpunten uit "StemTegenDeDeelgemeente.nl" zijn allemaal binnen het systeem te repareren. Schaf je de deelgemeenten af, kan krijg je weer te maken met andere problemen, en verschuift de discussie alleen.

Kom gerust eens langs op mijn site PolitiekActief.Net, waar meer staat over wie ik ben en wat ik wil.

StemVoorDeDeelgemeente.nl is een initiatief van Joost Smits, politiek actief in Rotterdam Hillegersberg-Schiebroek. Contact opnemen is gewenst, klik hier.

Bezoek ook eens de EerlijkWonen.nl - Uw moderne en betaalbare huurwoning voor 200 Euro website. Uw moderne en betaalbare huurwoning voor 200 Euro.